Van de vrouw die van haar broek een rok maakte

Een schoonmaakster geeft bij haar werkgever aan dat zij naar haar werk graag een rok wil dragen. Puur omdat zij zich als vrouw in een rok volwaardiger, volwassener en sterker voelt. De bedrijfskleding van het betreffende bedrijf kent geen rok. Zij vermaakt de haar ter beschikking gestelde broek tot een rok. De werkgever sommeert haar de broek te dragen, werkneemster weigert en wordt met inhouding van salaris naar huis gestuurd. 

 

Indirecte discriminatie op grond van geslacht?

De vraag is of in dit geval geen sprake was van indirecte discriminatie op grond van geslacht. Directe discriminatie is verboden. Van directe discriminatie is sprake indien bijvoorbeeld op grond van het geslacht wordt gezegd dat personen ergens niet aan mogen deelnemen. Bijvoorbeeld: "vrouwen mogen niet in deze bioscoop naar een film kijken". Indirecte discriminatie ligt moeilijker en daarvan is sprake indien een ogenschijnlijk neutrale maatregel die voor iedereen lijkt te gelden zodanig uitpakt dat feitelijk een bepaalde groep, mannen of vrouwen, daar nadeel van ondervind. Bijvoorbeeld de regel dat part-timers niet in aanmerking komen voor een loonsverhoging zou zodanig uit kunnen pakken dat vrouwen niet in aanmerking komen voor een loonsverhoging omdat de meeste vrouwen part-time werken. 
 

Zaak voor gelegd aan College voor de Rechten van de Mens

De zaak is in een spoedzitting voorgelegd aan het College voor de Rechten van de Mens. De redenatie was dat de regel dat iedereen in een bedrijf een broek moet dragen, indirect discriminerend werkt voor vrouwen omdat immers vrouwen daar het meeste onder te lijden zullen hebben. De College deelde mijn mening echter niet omdat de broek, aldus het College als kledingstuk voor zowel mannen als vrouwen als een algemeen aanvaard kledingstuk is. Voor de uitspraak van het College klikt u hier.

Een vraag stellen?

Mail naar advies@hulparbeidsrecht.nl of bel 030-2313523.

vorige pagina


STEL EEN VRAAG

Vragen over arbeidsrecht? Wacht niet te lang en stel ons uw vraag!

STEL UW VRAAG:


TELEFONISCH

Vul uw naam en telefoonnummer in.
U wordt op werkdagen binnen 24 uur
teruggebeld door een advocaat.




ONLINE

Stel uw vraag via het formulier.


> Reacties cliënten
> Lage kosten
> Gesubsideerde rechtsbijstand

> Over Hulparbeidsrecht.nl
> Onze missie
> Actueel
> Linkpartners

> Privacy en disclaimer
> Algemene voorwaarden
> Privacy Statement